Конкретні поради Папи Бенедикта XVI для щоденного духовного зростання

Читай також

  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Конкретні поради Папи Бенедикта XVI для щоденного духовного зростання

          Папа Бенедикт XVI не був теологом, відірваним від звичного життя, навпаки він добре розумів труднощі, які трапляються кожному  християнину.

          Найважливіше, на думку Бенедикта XVI, в житті християнина – це стосунки з Богом. І для того, щоби стати другом Бога, варто практикувати цих декілька простих навиків.

          Спілкуйся з Богом двічі на день

          Будь-які стосунки вмирають, якщо їх не підтримувати. Це стосується шлюбів, сімей і друзів, але також і Самого Бога. Тому Бенедикт XVI стверджував: «Ніколи не починаймо і не закінчуймо день без принаймні короткого спілкування з Богом”. Це не обов’язково повинна бути молитва, достатньо просто думки, сердечного жесту, слова прославлення або вдячності, на початку і в кінці дня.

          Кожного ранку дякуй Господу за дар віри

          Під час своєї останньої загальної аудієнції 27 лютого 2013 року Папа Бенедикт XVI поділився  короткою молитвою та закликав щодня вранці молитися її, щоб висловити любов до Бога і подякувати за дар віри.

          Ось ця молитва: “Я прославляю Тебе, мій Боже, і люблю Тебе всім серцем. Дякую Тобі за те, що Ти створив мене і зробив мене християнином”. Для Бенедикта XVI дар віри є “нашим найціннішим надбанням, якого ніхто не може забрати від нас”!

          Кожного дня знаходь причину радіти

          З нагоди Світового дня молоді 2012 року Бенедикт XVI написав: “Прагнення до радості вбудоване у людську природу. Наше серце шукає глибокої, повної та стійкої радості більше, ніж миттєвих та перехідних задоволень, які могли б додати «смаку» до нашого життя”. Щоб насолоджуватись нашим життям, ми повинні розпізнавати прості радощі, які пропонує нам Господь. 

          Як зауважує Бенедикт XVI: «Кожен день повний безлічі простих радощів, які є даром від Господа: радощі життя, радощі від краси природи, радощі від добре виконаної роботи, радощі, які надає служіння іншим, радощі щирої та чистої любові. А якщо ми уважно подивимось, то знайдемо багато інших причин для радості: це миті в родинному житті, взаємна дружба, відкриття своїх талантів і успіхів, визнання 

          з боку інших, можливість проявляти себе, те, що нас розуміють, що ми корисні для інших”.

          Щонеділі зустрічайся з Христом у Євхаристії

          “Я хліб живий, що з неба зійшов: коли хто споживатиме хліб цей, той повік буде жити. А хліб, що дам Я, то є тіло Моє, яке Я за життя світові дам” (Йоан. 6:51). Як обітниця самого Христа, кожна Літургія уприсутнює в сакраментальний спосіб дар життя Ісуса. Тому для Бенедикта XVI “важливо ніколи не пропускати неділю без зустрічі з Воскреслим Христом в Євхаристії; це не додатковий тягар, але світло на весь тиждень”.

          Шукай знаків від Бога

          У 2009 році Бенедикт XVI був одним з перших, хто запропонував ідею бюлетеня (bullet journal), у якому слід записувати знаки, які Бог нам надсилає. Метою цього є усвідомлення та збереження запису про те, як сильно Бог турбується про кожне зі своїх створінь і як сильно любить нас.

          “Окремі події дня – це вказівки, які Бог дає нам, знаки уваги, яку має до кожного з нас. Як часто Бог наділяє нас проявами своєї любові! Ведення своєрідного «внутрішнього щоденника» цієї любові було б прекрасним та спасенним завданням для нашого життя!” – говорив папа.

          Споглядай твори мистецтва

          Як музикант та шанувальник музики, Бенедикт XVI відчув, що краса веде до Бога. Під час загальної аудієнції у серпні 2011 року він поділився тим, наскільки його зворушив концерт Баха в Мюнхені: “Під кінець останнього фрагменту однієї з кантат я відчув, не розумом, а в глибині серця, що те, що я почув, передало мені правду, правду найвищого композитора, і змусило мене висловити вдячність Богу”. Ця via pulchritudinis, “дорога краси”, є однією зі шляхів, які можуть привести нас до Бога та допомогти зустріти Його.

          Радій веселим моментам у житті

          У досить особистому інтерв’ю, яке було дане в рамках підготовки до апостольської поїздки у Баварію  вересня 2006 року, Бенедикт XVI наголошував на тому, як важливо не ставитись до себе занадто серйозно і вміти радіти життю завдяки маленьким радощам: “Я не є людиною, яка постійно жартує. Але гадаю, що дуже важливо вміти бачити життя з гумором і радісно, а не сприймати все занадто «трагічно»”.

          “Один письменник колись сказав, що ангели можуть літати, тому що не ставляться до себе занадто серйозно. Можливо, й ми могли б трохи політати, якби не вважали себе хтозна-якими  важливими” – підсумував він.

          Частіше проси святих про заступництво

          Бенедикт XVI відчував велику  довіру до святих, “тих чоловіків і жінок, які своєю вірою, милосердям та своїм життям були світлом для багатьох поколінь, так само як і для нас”. Під час святої Меси, що відкрила його понтифікат 24 квітня 2005 року, Папа доручив себе великій спільноті святих: “Усі святі Божі є для того, щоб мене захищати, підтримувати та нести”.

          Він запросив до того ж всіх християн, щоб “наслідуючи приклад [святих], шукати їх посередництва, вступати в спільноту з ними”. Він говорив, що (цитуючи Lumen Gentium) “спілкування зі святими з’єднує нас з Христом, від якого, як від Джерела і Голови, усі благодаті та життя Божого Народу випливають”.

          Адаптувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)